Απογοητευτική η κατάσταση του ΕΚΑΒ στο Νομό Θεσσαλονίκης

Απογοητευτική η κατάσταση του ΕΚΑΒ στο Νομό Θεσσαλονίκης

Προς Υπουργό:

Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

                                                   

Τραγική είναι η κατάσταση που εμφανίζει το ΕΚΑΒ στο Νομό Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της αδράνειας και αδιαφορίας της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό και ασθενοφόρα, που οδηγούν μέχρι και στο θάνατο, συνθέτουν την κατάσταση σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.  Πρόσφατα είναι τα περιστατικά, όπου συνάνθρωποί μας έχασαν την ζωή τους, εξαιτίας της έλλειψης ασθενοφόρων. Πολλά από τα κέντρα υγείας διαθέτουν ασθενοφόρο, αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού είναι αδύνατη η μετακίνησή τους. Οι κραυγές αγωνίας των εργαζομένων είναι πολλές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις νοσοκομειακά οχήματα μετακινούνται μόνο με τον οδηγό, ο οποίος δεν έχει την απαραίτητη εκπαίδευση για να διαχειριστεί μια κατάσταση που επείγει.

Συγκεκριμένα, στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης υπάρχουν 33 ασθενοφόρα, αλλά από αυτά κυκλοφορούν τα 25 περίπου, την ίδια ώρα που οι ανάγκες απαιτούν την ύπαρξη πολλών  περισσοτέρων ασθενοφόρων για την κάλυψη επειγόντων περιστατικών. Όσον αφορά στους διασώστες, είναι 220, δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες του Νομού και είναι άμεση και  επιτακτική η ανάγκη για την πρόσληψη περισσότερων διασωστών. Σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί το γεγονός, ότι πολλά από τα ασθενοφόρα είναι παλιά, έχοντας διανύσει αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα και καθίστανται επικίνδυνα για την σωματική ακεραιότητα διασωστών και ασθενών. Οφείλει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο να επιδείξει υπευθυνότητα, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η θλιβερή κατάσταση στο ΕΚΑΒ, η οποία συνιστά εγκληματική αμέλεια.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση του ΕΚΑΒ σε ελλείψεις ασθενοφόρων και προσωπικού στο Νομό Θεσσαλονίκης;